lauantai 5. heinäkuuta 2008

Uusiks meni

Tein viime kesänä paidan Sirdarin Just Bamboo -langasta, joka on aivan ihanan pehmeää. Paita itse oli täysi pettymys, se jotenkin roikkui päällä, enkä ole sitä kertaakaan pitänyt. Siispä purin koko roskan, ja lankakerät odottelivat inspiraatiota sohvan vieressä korissa monta kuukautta.

Moda 3/2008 -lehdessä oli melkein hyviä ohjeita. Katselin ohjetta nro 16, mutta en pidä V-kaula-aukosta ja paidan helma käpertyi omituisesti, jolloin pitsikuvio meni ryttyyn. Samalla aukeamalla oli ihan yksinkertainen paita, jonka malli miellytti silmää enemmän, mutta sellaisenaan paita on aika tylsä tehdä. Pitsi helmassa voisi olla kiva... Tuumasta toimeen, ja tuunaamaan ohjetta.

Selailin lehtiä, ja Novitan kesä 2005 -lehdessä oli melkein hyvä vinoneliö-ohje. Muutaman harjoitushelman tekemisen jälkeen päädyin oheiseen hieman pimpattuun ohjeeseen. Ympyrä on langankierto, tasasivuinen kolmio tarkoittaa kolmen silmukan yhteenneulomista (nosta silmukka takareuna eteenpäin neulomatta, kaksi yhteen, nosta neulomatta jätetty yli), ja kolmiot joko kaksi yhteen tavallisesti tai kaksi yhteen siten, että ensin kääntää ensimmäisen silmukan puikolla toistepäin ja sitten neuloo takareunat yhteen (en suostu jättämään neulomatta ja nostamaan yli, silmukasta tulee erilainen!). Erityisesti ihan alareunassa kolmioiden aloitus pitää helman paremmin suorassa ja estää sen käpertymisen. Alussa on neljä kerrosta ainaoikeaa.


Kolmas yrityskerta sitten tuotti jotain järkevää ja sopivan leveää. Ohjeessa oli jälleen varoitus "neule on mitoitukseltaan aika tiukka, mutta se muotoutuu päällä". Kyllä tuo hyvin muotoutuu päällä, mutta ennen kaikkea se helposti levenee, ei niinkään pitene. Tämä oli varmaan syy, miksi alkuperäinen paita tuntui niin jättimäiseltä: uskoin tuohon tekstiin, ja tein pyöristyksessä isomman enkä pienempää kokoa. Tein tällä kertaa paidan myös puoli numeroa ohjeessa annettua pienemmillä puikoilla (nro 5). Varmaankin tästä johtuen lankaa meni vähän enemmän ja jännitystä riitti, kun piti sitten lähteä hakemaan yhtä lisäkerää, jotta saisi toisenkin hihan tehtyä. Onneksi vielä löytyi, luonnonvalkoinen toki on helpompi väri kuin joku yhden sesongin hittiväri.

Ei kommentteja: