lauantai 3. maaliskuuta 2007

Lahjoja niitä oikeasti tarvitseville


Syksyllä käynnistyi myös apupuputehdas. Pieni pupu on äitini tekemä, se on ohkaisemmasta langasta. Kun kaikki lankani olivat kovin synkkiä, sinisiä ja harmaita, piti käydä ihan erikseen ostamassa kirkasta keltaista ja punaista pupuja piristämään. Tätäkin ohjetta tuli modifioitua, sillä pyöröneuleena säästyy puoliskojen yhteenompelulta. Jostain netistä löytyy kyllä jonkun laatima ohje pyöröapupupulle, mutta olen omaan tapaani ihan tyytyväinen (ulkomuistista, tarkistakaa alkuperäisestä ohjeesta kerrosten lukumäärä):
1) Jalat: luo jalkaa varten10 silmukkaa pupuvärillä, neulo 1. kerros oikein. Poimi sitten aloitussilmukoista uudet 10 silmukkaa, ja jatka pyöröneuleena. Vaihda 10 kerroksen jälkeen housuväriin, neulo 30 (?) kerrosta. Katkaise lanka. Tee toinen jalka samoin, mutta älä katkaise lankaa.
2) Housut: yhdistä jalat. Neulo housut lopuun (olikohan se 16 kerrosta).
3) Paita: vaihda paitaväriin. Nyt jätetään toinen kylki auki täyttöaukkoa varten, eli ei enää neulotakaan pyöröneuletta, vaan käännytään takaisin, ja neulotaan ainaoikein neuletta 16 kerrosta. Sitten jätetään myös toinen reuna auki kättä varten, eli jatketaan vain puolella silmukoista vielä 8 kerrosta. Neulo myös selkäpuoli.
4) Pää: Jatketaan jälleen pyöröneuleena pupuvärillä 20 kerrosta.
5) Korvat (tämä on huonosti selitetty, vaatinee joskus viilausta): Neulo toiseen reunaan ja päälle vielä 8 silmukkaa (yhteensä siis 28). Ota nyt viimeisimmät 16 työn alle ja jätä muut odottamaan. Neulo 8 kerrosta, ja sitten tee kavennukset (neljä kavennusta tasaisesti), sitten 3 kerrosta lisää, ja toiset neljä kavennusta. Neulo vielä yksi kerros, ja päättele korva. Sitten neulo päälaki umpeen, neljä silmukkaa siis ennen ja jälkeen äsken neulotun korvan. Jatka sitten lopuilla 16 silmukalla toinen korva samoin.
6) Ompele pupun naama tässä välissä, sillä vielä se on helppoa
7) Kädet: Poimi ensin pienemmän käsiaukon laidalta 16 silmukkaa, ja neulo 20 silmukkaa paitavärillä pyöröneuleena, ja sitten 10 silmukkaa pupuvärillä. Päättele. Neulo toinen käsi samoin (sen alle jää täyttöaukko).
8) Täytä pupu ja ompele kylki umpeen.
Vielä kun näitä pupuja saisi oikeasti jonnekin vietyä helposti eteenpäin lähtemään, eikä vaan lähettämällä postitse jonnekin Tampereelle. Postikin on hankala löytää, saati ehtiä aukioloaikaan paikalle.

Ei kommentteja: