lauantai 22. maaliskuuta 2008

Solmuharjoitukset


Pari vuotta sitten tuli vierailtua Turussa, Aboa Vetus & Ars Nova -museossa tutkailemassa Turun historiaa. Museon kaupassa muita odotellessa mukaan tarttui kolme käsintehtyä lasihelmeä ja nahkanauha. Tämä oli jo ennen koruharrastuksen aloitusta, jolloin en vielä koruja edes käyttänyt - mistä siis moinen heräteostos? Siispä helmet roikkuivat nahkanauhassaan kirjahyllyn reunassa. Vain pari kertaa solmin nauhan niskani taaksen umpisolmuun, ei ollut kovin näppärää. Viime syksyn Tampereen kädentaidot-messuilta tuli ostettua Celtic knots -kirja. Siinä on tarkat ohjeet mm. erittäin näppärää liukusolmua varten. Ohjetta seuraten sain Aboa Vetus -koruun hienon kiinnitysmekanismin: kaksi liukusolmua.

Tampereelta tuli ostettua myös kolme foliosydänhelmeä, kun kaveri yllytti: värit sointuivat liian hyvin päällä olleeseen neliraita-woolista neulottuun villapaitaan (jooh, tuli kuuma messuilla). Harmikseni nauha ei lopulta mahtunutkaan kahteen kertaan läpi helmestä, ei vaikka millä yritti, yksinkin kerta oli hankala. Siispä meni suunnittelu vähän uusiksi, eikä tästä nyt tullut ihan hyvä: sydämet eivät ole tiukassa. Pitää varmaan purkaa, ja solmia uudestaan toisesta suunnasta (jos jaksaa). Liukusolmut ja tuo koristesolmu sydänten yläpuolella onnistuivat kyllä hyvin. Ymmärsin nimittäin viimein "kääntää" korun toistepäin toista liukusolmua tehdessä. Yllä olevan korun kanssa kun oli ongelma, että toinen solmusta ei meinannut millään toimia oikein, eli tulla kauniiksi, vaan se yritti olla ihmeellinen möhkäle.

Koska ohjeiden lukeminen on ihan turhaa (tms), kesti myös hetki uskoa kirjan kuvaa (tekstejähän ei nyt ainakaan lueta), jossa solmu oli tekovaiheessa kiinnitetty alustaan nuppineuloilla, ja kiristää sitä hitaasti nuppineuloja siirrellen. Paljon helpompi pitää solmu järjestyksessä :)

1 kommentti:

sannas kirjoitti...

Thank you for your comments! :)