sunnuntai 21. lokakuuta 2007

Hopeasavea ja muita harjoitelmia

Jälleen on tullut käytyä korukurssilla, tällä kertaa Espoon työväenopiston kautta Hyvinkään kansalaisopiston verkkokurssina järjestämällä hopeakurssilla. Kurssiesittelyssä mainittiin hopeasavi, ja siitä piti sitten tietenkin jotain tehdä. Hopeasaven pitäisi olla mielenkiintoinen helposti muotoiltava materiaali, josta saa tehtyä vaikka mitä. Lopuksi työ poltetaan uunissa, jossa se kutistuu noin 10%, ja tulos on jotain näyttävää. Ensimmäisenä ideana ennen kurssin alkua tuli mieleen simpukan tekeminen, sillä eräältä matkalta oli tullut simpukoita keräiltyä kaukaiselta rannalta. Löysin ennen kurssin alkua hopeasavea käsittelevän kirjan, jossa oli ohje simpukoille, joten kirja oli pakko ostaa, vaikka sen kieli ei ihan aktiivikielitaitoni varastoon kuulunutkaan. Jälkikäteen kävi ilmi, että tätä "Art Clay silver" -kirjaa saa tilattua vaikka millä kielellä, sillä se on oikeastaan ko. tuotteen mainoskirja.

Tein kipsimuotin, johon upotin fairy-öljyllä sivellyt simpukat. Otin simpukat irti vasta n. 12 tunnin päästä, ja ne oli kyllä aika jumissa. Seuraavaksi länttäsin parhaan simpukan muottiin korkkimassaa, ihan vaan tueksi tulevalle työlle. Hopeasavesta tuli muotoiltua parin millin paksuinen pläntty, jonka painoin muottiin, joka oli öljytty extra virgin oliiviöljyllä (kiitos Tuula öljystä, unohtin ottaa moista mukaan ;) Levy tuli irrotettua melkein heti muotista, ja laitettua korkin päälle kuivumaan vuorokaudeksi. Simpukka oli uunissa n. 20 minuuttia, uuni oli seiskalla, eli ehkä jotain 700-800 astetta lämmin (uunissa ei siis ollut asteikkoa).

Kirjassa oli monta ohjetta, joista suuren osan voi tehdä muutoinkin kuin kalliista hopeasavesta. Yksi muutoin hyvin hankalasti tehtävä on "lumipallo", joita tuo kirja innoitti minut kokeilemaan. Käytin ostamani 10g ruiskun hopeasavea näihin kolmeen palloon ja siilin malliseen kaulakoruun (Ison pallon halkaisija on 2 cm, pienenpien noin 1 cm, siili oli n. 3 cm korkea ja 5 cm pitkä). Lumipallo tehtiin korkkipallon päälle, tikun nokassa pyöritellen, ruiskulla - vakaalla kädellä ;) Lumipallotkin kuivuivat vuorokauden tikkujen nokassa. Nämä olivat uunissa ensin korvikset (joissa on 0,8 mm langasta lenkit) noin 6 minuuttia, sitten kaulakorupallo samoin noin 6 minuuttia. Kaulakorussa on kummassakin reunassa reikä, josta "varrastikku" oli painettu korkkipallon läpi jo pursotusvaiheessa.

Siili oli tehty 1,2 mm langasta tehdyn soikion sisään. Uunista se tuli melkein ehjänä ulos, siilin alaleuka oli irronnut kokonaan, ja siilin nokka ei ollut enää kiinni kehyksessä. Savi kun kutistuu 10%, ilmeisesti siis ei ollut ihan toimivaa yrittää tehdä siili suoraan kehikkoonsa. Messinkiharjalla kiillottaessa siili lähti ensin irti kehikostaan, sitten siitä lähti irti koko naama, ja lopuksi se meni ihan kappaleiksi :(

Suuritöisin, tai ainakin hitain, oli lehti. Sivelin kuivalle tammenlehdelle varmaan noin 15 kerrosta hopeasavimöhmää (vedellä laimennettua) siveltimellä, ja aina välillä kuivasin sitä kuumailmapuhaltimella. Lopulta lehti oli uunissa kuutisen minuuttia. Se vaikuttaa edelleen hyvin hauraalta: kun yritin tehdä poraamista varten piikillä reiän alkua, reunasta murtui pala. Yritin sitten toista kiinnikemenetelmää, eli juottaa palaa hopealankaa kiinni lehteen. Lehti oikeili ja supistui pelottavasti lämmitettäessä. Lopulta "varsi" lähti irti, kun harjasin messinkiharjalla lehteä kiillottaakseni sen, eli ei se ollut juottunut kunnolla kiinni. Olkoon tämä siis koriste-esine, näyte siitä mitä saa hopeasavesta tehtyä. Ilmeisesti lehteen olisi kannattanut tehdä reikä jo ennen polttamista. Savi on omiaan tuomaan esiin kauniin "painetun" pintakuvion, aidonnäköistä lehteä on muutoin hankala saada aikaan.

Viimeinen tämän viikonlopun kurssikerran tulos on ehkä kaikkein onnistunein. Sormuskurssin jämistä piti tehdä kaulakoru (ajatus oli istuttaa levyyn kivi, mutta se kiven istutus on niin kamalaa, joten sitten tämä idea jäi), jota varten sormuksen levynjämästä oli tullut tehtyä kolmio. Nyt levyä tuli käytettyä "romukorun" pohjana: sulatin sahalaitaisten sormusten sahauskolmioita ja sahauspurua levyn pintaan. Osa kupruista on perua levyn sulamisesta. Tästä tuli oikein hieno lintuparvi pilvisellä taivaalla. Kaverini tekemä ketju sopisi tähän hyvin, pitää tehdä itse samanlaista joskus, jahka vaan oppii korupiikkejä sulattamaan ja saa hankittua polttimen ;)

Suuri kiitos Ilonalle opetuksesta ja Pirkolle uunin lainaamisesta kurssille! Samoin kiitos kaikille muille kurssilaisille neuvoista, opastuksesta, ja ideoiden jakamisesta ja kehittelyavusta!

Ei kommentteja: