perjantai 28. elokuuta 2009

Seuraava kivilaji

Kesälomalla tuli harjoiteltua jälleen yhtä uutta tekniikkaa, jonka voi toteuttaa jollain kivilajilla. Tällä kertaa materiaalina oli betonikivet ja kohteena etupihan kuja. Aiemmin kuja oli kivituhkaa ja talon vieressä salaojasoraa, kymmenen vuoden takaisen salaojaremontin jälkeen laitettuna. Kyllähän sitä hiekkaa sisään kulkikin ja talvisin lumikolan mukana nurmikolle.

Isäni oli jälleen auttamassa tai oikeastaan toistepäin, minä autoin häntä :) Naapurin pojanpoika teki ison työn ja kantoi suurimman osan kivistä jonoon ladontaa odottamaan. Naapuri ojenteli letkan alussa kiviä niitä ladottaessa. Onneksi polku oli kohtuullisen hyvässä kunnossa, joten pohjatöitä ei tarvinnut paljon tehdä. Kokeilin kaikkea (kuskasin myös monta kottikärryllistä kiviä).

Ensin poistettiin reunalaudat ja tasoitettiin pohja viettämään ulospäin talosta pitkällä laudalla. Sitten levitettiin suodatinkangas, jonka päälle kärräsin asennushiekkaa, jota tarvitsee parin sentin kerroksen. Hiekka tasotettiin pitkällä laudalla ja tarkistettiin, ettei mihinkään jäänyt painaumia ja koloja. Tarvittaessa korjattiin myös kankaan alta pohjaa. Sitten ladottiin kerroksen verran kiviä, ja lopuksi naputeltiin ne kivivasaran varrella paikalleen. Itse vasarapäällä ei lyödä kiven pintaan (vain piiloon jääviin reunoihin voi kevyesti napauttaa), koska siihen jäisi jälki, mutta rautamöykky toimii painona, jolla kivet saadaan asettumaan paikoilleen. Lopuksi viimeistellään harjaamalla asennushiekkaa rakoihin - tämä vaihe oli kamalin ja kesti iäisyyden saada raot täyttymään. Varmaan jonkun 30 kertaa siirtelin harjalla hiekkaa pitkin ja poikin ja pois kiveykseltä.

Tämän kuvan alareunan kohdalla on parisen neliömetriä käsieni jälkeä. Olin vaan niin hidas, että annoin ladontatehtävän takaisin isälle. Naapurin pojanpojalla ja naapurilla meni yksi päivä vanhojen reunalautojen poistoon ja kivien kärräykseen. Pohjan tasaus ja kiveyksen teko kesti kaksi noin kuusituntista päivää. Hiekan harjauksen viimeistelyyn meni kuukausi, mutta nyt kelpaa kävellä vaikka paljain varpain! :)

Ei kommentteja: