lauantai 25. joulukuuta 2010

Joululahjavillapaidat ja -tohvelit

Syksyn blogihiljaisuus johtuu osaltaan neulomiseen kyllästymisestä, osittain salaisista joululahjapuuhista. Kun neulominen alkoi taas maistua joskus syksyllä, ryhdyin tekemään joululahjavillapaitoja.

Vaikka ne pehmeät paketit ei lapsena omia lemppareita ollutkaan, tulee niitä näköjään itse silti tehtyä kummilapsille - täti kun on tämmöinen käsityöaddikti. Kesällä Hakaniemen hallin Vihreästä Vyyhdistä tarttui mukaan langat pieniä villapaitoja varten. Online supersocke-langassa oli hassuja kirjavia värejä, jotka eivät kamalasti mitään erityistä tarvitse koristeekseen. Mitoitusta varten mummi mittasi pojan, ja koetilkun perusteella laskeskelin silmukkamäärät. Toivottavasti paidasta tuli sopivankokoinen edes johonkin tulevaisuuteen ;)

Samaisesta langasta tein myös kummitytölle paidan. Ohje on peräisin Dropsista. Samalla tuli opeteltua silmukoiden luominen yhdeltä langalta, ettei tarvitse niin montaa langanpätkää päätellä. Pikkujakku oli todella helppo tehdä, sillä se neulottiin yhtenä kappaleena etureunasta etureunaan ainaoikein (ei nurjissa silmukoissa mitään vaikeaa ole, vaan kappaleiden yhteenompelemista tulee vaan välteltyä sen tylsyyden vuoksi viimeiseen asti). Tein vielä niin, että ainoastaan hihojen alapuolelle tuli saumat, sillä jätin sivun silmukat odottamaan hihan neulomista. Lasten kokoa on tosi hankala vaan hahmottaa, joten tästäkään en oikein tiedä, että tuliko siitä sopiva vuodenikäiselle.

Lopulta reilu viikko sitten tajusin, ettei minulla ollut oikein mitään uusimmalle pikkuiselle joululahjaksi! Kaivelin sitten joku ilta lankalaatikoita, ja löysin valkoista Novita Wool-lankaa. Vyötteen sisäpuolella oli ohje johonkin ihan suoraan yksinkertaiseen paitaan, mutta kaipasin vähän jotain muuta, kun langassa itsessään ei ole mitään erikoista. Novitan webbisivuilta löytyi ohje palmikkopaitaan, jonka neuloin pyöröpuikoilla ja sukkapuikoilla. Aika poikamainen siitä lopulta tuli, olisi pitänyt etsiskellä kauemmin neulemalliksi joku pitsipusakka, mutta aikaa ei kertakaikkiaan vaan ollut riittävästi jäljellä ennen joulua.

Kuulemma pikkujalat ovat usein kovin kylmät, joten päädyin tekemään lisäksi vielä huopatossut. Näihin ei ollut mitään ohjetta. Virkkasin 8 koukulla huopasesta tossuosan, jotka huovutin pesukoneessa, ja neuloin sitten 7-veljestä-langasta varret. Tein varsien reunaan vielä reiät, jotta tossut ei varmasti karkaa jalasta. Tosin jotain meni pieleen, kun toisessa tossussa reikiä on pariton määrä ja toisessa parillinen, mutta ei siitä varmaan käytössä ole haittaa. Viimeistelin tossu neulahuovuttamalla jalkapöydän päälle kukat varren langasta ja irtohahtuvasta.

2 kommenttia:

Jyrsa kirjoitti...

Pahoin pelkään että susta on kasvanut aikuinen kun lahjot pehmeitä paketteja :/. Noh, aikuisuus melkein kompensoituu siinä että jälkiruuan saa syödä ennen pääruokaa jos tahtoo.

sannas kirjoitti...

Eiih! Sitäkö toi merkitsee? Onneksi tuli eilen ostettua yksi kova paketti tulevia juhlia varten (onneksi niitäkin on useammat, ettei saajan vanhemmat voi arvata ;)