sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Pajakurssin satoa

Työväenopiston kurssien ilmoittautumiset ovat aina yhtä kamalaa kilpajuoksua. Onneksi pääsin syksyllä paja-kurssille viimeistelemään Kelloseppäkoululla muilla kursseilla kesken jääneitä koruja. Oikeastaan niitä oli vain yhdet korvakorut: lumiukot. Pallot ja puolipallot olivat korviskurssin jäljiltä valmiita, mutta korut olivat kokoamatta. Palloihin piti porata pienet reiät, etteivät ne juotettaessa poksahtaisi rikki. Sitten reikien kohdalta pallot juotettiin yhteen. Pikkasen meni vinoon, mutta muuten tuli kyllä hienot :)

Kurssilla ehti muutakin. Korviksien alimmat pallot eivät oikeastaan olleet ihan pyöreät vaan vähän littanat. Kunnianhimo kasvoi, ja halusin tehdä ihan pyöreän pallon kaulakoruksi. Tarpeeksi kun hakkaa ympyräistä levynpalasta aina pienempään palloalasimen kuppiin, saa pyöreänkin aikaiseksi. No, melkein pyöreän, toiseen suuntaan 23 mm ja toiseen 22,5 mm. Pallon sisällä on kolme ufonmallista kuulaa, jotka pitävät vähän ääntä, ku palloa heiluttaa (laiskimus ei tehnyt oikeaa kaikukoppaa tuonne sisään, kun kokeilin jonkun toisen tekemää keskeneräistä, enkä huomannut juurikaan eroa äänessä). Pinta on jo vähän kulahtanut, sen verran tuo on ehtinyt olla kurssin jälkeen kaulassa.

Halusin tehdä myös uuden sileän sormuksen, kun edellinen ei nyt mahdu enää sormeen ja aikaakin oli vielä kurssilla jäljellä. Samalla sitten syntyi idea "rusettisormuksesta" - täytyyhän sitä opettajaakin vähän välillä haastaa ;) Periaatteessa sormus on hyvin yksinkertainen, ei yhtään juotosta. Mitoituksessa oli aika homma, ja pääsin harjoittelemaan taas geometriaa. Lopulta taisin päätyä kaavaan
(3/4)*2r*pii + 2a + 2*2r

(missä r on säde ja a aineen vahvuus) testattuani mitoitusta huovasta leikkaamallani mallilla. Opettajan neuvo puolestaan oli, että kolojen pituus pitää olla sama kuin rusetin korkeus, että sormuksen saa taivutettua muotoonsa.

Sai kyllä aika monta kertaa lämmittää ja vääntää, hakata ja kirota, ennen kuin lättänä suostui muuttumaan sormukseksi.

Oikeastaan aika loppui taas kesken, sillä en ehtinyt tuota rusettisormusta täysin sileäksi ja kiiltäväksi viimeistelemään. Ehkä sitten taas seuraavalla kerralla ;)

Ei kommentteja: