lauantai 27. huhtikuuta 2013

Vappupipon päivitys

Vanhaa vappupipoa ei löytynyt, mutta varmaan se olisi jo jäänyt pieneksikin. Piti siis tehdä uusi. Onneksi kaapista löytyi sekä mustaa että valkoista bambu-lankaa. Ensimmäisestä versiosta tuli liian suuri, mutta onpahan sitten ensi vuodeksi jo valmiina runko odottamassa. Se on BlendBambusta, josta nyt sitten valkoinen loppui. Tämä piti sitten tehdä osin Novitan Bambu-langasta, joka on karkeampaa, mutta pitää sitten kuosinsa vähän paremmin. Mustat osat on BlendBambusta. Erityisesti oli hyvä, että sitä riitti tupsuun, koska Novitan langasta se ei onnistuisi langan rakenteen vuoksi (lanka purkautuisi). Sitten vaan vapuksi joku semijärkevä (== ei lumisadetta) sää, niin päästään juhlimaan!

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Pikamekko

Sitten kun iskee inspiraatio, mikään ei pysty pidättelemään. Ei edes keskeneräiset edelliset työt langasta, josta haluaa työn toteuttaa. Piti siis ensin tehdä äkkiä sukat valmiiksi - taisivat jopa jäädä vähän pieniksi, kun pelkäsin, että tästä tulee loppumaan lanka kesken: Halusin tehdä mekon.
 Aloitin työn ylhäältä henkseleistä, sillä en tiennyt, kuinka pitkälle kolme vajaata lankakerää tulisivat riittämään. Siksak-kuvion toimivuutta nurinkurin en epäillyt yhtään, vaikka siitä, miltä helma tulisi näyttämään, ei ollut havaintoa. Mitään ohjetta tässä siis ei ollut pohjalla, vaikka tämmöisiä siksak-kuvioisia paitoja ja hameita näyttää nyt olevan taas lehdet täynnä. Tein eka pari erilevyistä henkseliä ja testailin että teenkö kavennuskohdassa "kaksi yhteen (silmukat käännellen), yhden oikein ja kaksi yhteen" vaiko "nosta, kaksi yhteen, nosta yli". Päädyin ensimmäiseen, sillä se sopi paremmin ylhäältä alhas neulomiseen. Henkseleiden perusteella sitten tein mitoituksen leveydelle. Helman mittaan leventelin mekkoa aina suurinpiirtein säännöllisin välimatkoin.
Langat riittivät juuri sopivanmittaiseen mekkoon, vaikka eihän tommosella pienellä niin helman pituudella ole merkitystä. Alareunaan tuli kivat terävät nystyt (vrt. kaula-aukon reuna, joka yleensä on tämmösissä siksak-mekoissa alareunana). Pari viimeistä pelkkää oikeaa normisti olevaa kerrosta neuloin nurin, jotta helma ei käpertyisi. Lopulta neuloin nappien tilalle virkattuja kukkia, kun en sopivia nappeja tähän hätään mistään löytänyt (tiedän, että jossain olisi yhdet sopivat, mutta minkäs teet - pitäs ehtiä kevätsiivous suorittaa). Mekko valmistui yllättävän nopeasti, kaikista häiriötekijöistä huolimatta. Olen todella tyytyväinen lopputulokseen :)